Tinta Tetamu

Buat semua para tetamu blog ini, anda dipelawa untuk menulis sebarang buah fikiran anda di ruangan ini bagi manfaat kita bersama.

Terima kasih

PENTERNAKAN AYAM-COMBO

33 thoughts on “Tinta Tetamu

    • Salam..sy seorg ternak lembu,kerbau serta kandang sy ingin kembang kan ternak mslh sy knp pinjaman sy d agro tdk lulus.sdgkn sy punyai cagaran.lawatan tapak pon sdh tgk.staf agro ckp statmen bank sy tdk lulus.sy jual lembu bkn hari2 sy samit 1 tahun statmen bank 40k pon tdk lulus.ckp agro bank petanian,ternakkn usahawan.tp np tdk membantu sdgkn cagaran.lawatan tapak sume ok.sy ingin pjm 50k sahaja.np tdk lulus.

  1. timer kaseh banyak2 kerana sudi melawat blog saya..blog anda juga menjadi rujukan saya tapi setakat nie saya belum pernah menggunakan inkubator kerana bagi ayam serama dan ayam sabung..saya inginkan ank mewarisi sifat semulajadi ibu bapa mereka dan mengurangkan risiko penjagaan kerana sya xder masa nak jaga sangat..

    0179551602 – faizal

  2. Perniagaan ini bukannya emas, tetapi didalam perniagaan ini ada emas.Harap semua penternak fahami maksudnya. Semoga maju jaya.

  3. slm shawn,
    saya berminat la nk pergi melawat ladang ternak bro.shawn ni.. boleh ke? hehe.. insyaallah kalau jadi saya bawa ayah saya.. dan kalau dia berminat tuk buat.. boleh la beli benih & belajar dari bro,shawn. ayah saya baru bersara bln 12thn lepas. dan baru je berpindah ke kuala nerang. tgh survey2 projek ape nk buat dekat kebun tu..

  4. salam perkenalan bro,blog cantik…wa suke nengok.banyak info yang bole di kongsi bersama..x kedekut ilmu ALLah suka lg cantik kalu wat cara2 wiring termostart dalam inkubator macam wa ni..slamat berjaya.

  5. salam perkenalan bro,blog cantik…wa suke nengok.banyak info yang bole di kongsi bersama..x kedekut ilmu ALLah suka lg cantik kalu wat cara2 wiring termostart dalam inkubator macam wa ni bodo skit bab2 tu..slamat berjaya.

  6. wa ni ternak syok-syok jer.tnah skakang kra jer..aym pn x der..angsa ade ler 2 psang buat tman main2..dlu pnah bela kmbing tp dah bersara..atas sbb tertentu..wa dri jasin melaka..jauh tuh.. bole tengok blog type”adeh penternak ruminan”..google

  7. assalamualaikum en shawn
    ble x saya nk mtk en cita skit berkenaan bekas makanan ayam dari peringkat brooding, pullet dan layer? mcm mn bentuknya dan bg tp2 bekas tu untuk berapa ekor?

    • bekas ni ikut kreativiti sendiri..lain org lain cara..utk brood,sy guna yg pnjang ada kayu kt tengah tu…elakkan anak ayam masuk dan pijak dedak…
      kalu yg dah dewasa..dalam bekas bulat…satu bekas sy kasi utk satu reban (1-15 ekor)
      kena gantung..tak gantung habis dedak jatuh ke lantai…

  8. assalamualaikum……
    sy skrg ni tgh nk cari pendapatan tambahan terutamanya pendapatan pasif….sy ada terbaca artikel mengenai perkongsian pintar dalam penternakan….saya nk tanya apa pendapat saudara mengenai pelaburan ini…..kalau saudara ada contact atau syarikat yang terlibat ?

  9. sy nk tanya mengenai perkongsian pintar dalam penternakan…apa pendapat saudara adakah ia menguntungkan atau tidak….kalau saudara ada contact person atau tahu syarikat mana yang menjalankanya….

    • kalau kena gaya,untung…tak kena gaya…rugi…dulu sy pun ada offer investor utk projek ternakan kambing tp kuota dh penuh…mungkin masa depan saya boleh fikir untuk projek lembu pulak…

  10. Tahniah bro setakat ni…saya dulu kecik2 bela burung mala kerbau….bela punya lama sampai dia bleh jawab salam,lepas kahwin bela lintah…nasib baik tak jadi lintah darat…lintah jual habis convert ke ikan keli(hingga sekarang).Pas tu tanam kacang bendi (2000 pokok).Org tua2 kata baja tahi ayam bagus untuk tanam sayur. Bela pulak ayam. Pas tu la ni dpt idea nak bela ayam piru pulak. Sedikit sebanyak dari blog ni saya dapat maklumat. Majulah anak Melayu. Duit bukan segalanya tetapi segalanya perlukan duit.

  11. Assalamualaikum…

    Saya dr kumpulan pengarang penerbitan buku/direktori dr moa directory mempelawa en,Khairi mengambil bahagian dlm direktori ini…ianya diedarkn seluruh Malaysia dan lebih 100 buah negara seluruh dunia.

    saya akan emailkan mklumat yg berkaitan kpd en.Khairi.tq.

    wafa-016 9495 303

  12. Salam . kalau minat ayam selasih kapan atau ayam cemani ..kami ada 30 ekor .. Ayam bergred super serta berlidah hitam

  13. MUTIARA KATA (JANJI)

    1.) Hanya pembohong yang terlalu mudah untuk mengucapkan janji. Dan jika dia ternyata orang yang menepati janji, maka pasti ia akan dikelilingi oleh stres yang tinggi.

    2.) Anda menjadi mulia saat menepati satu janji, bukan saat mengucapkan seribu janji.

    3.) Janji adalah hutang dan tabungan kepercayaan anda sebagai jaminannya.

    4.) Lebih baik berusaha untuk tidak berjanji daripada berusaha mencari-cari alasan atas janji yang tidak dipenuhi.

  14. RENUNGAN BERSAMA (ALQURAN/ALHADIS)

    Firman-Nya yang bermaksud :
    “Dan bertolong-tolonglah kamu atas tujuan kebaikan dan janganlah kamu tolong-menolong dalam perkara dosa dan permusuhan.” (Surah al-Maidah ayat 2)

    Ia diperkuatkan lagi dengan sabda Rasulullah bermaksud:
    “Barang siapa melapangkan dari orang mukmin kedukaan dunia, nescaya Allah akan melapangkan dia dari satu kedukaan pada hari kiamat, dan barang siapa memudahkan atas orang yang susah, nescaya Allah akan memudahkan atasnya dalam urusan dunia dan akhirat.” (Riwayat Muslim – 032/6250)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s