Biografi Penulis

Memiliki nama penuh Mohd Khairi Bin Tajudin, bumiputera yang mula melihat dunia pada tanggal 2 September 1983 kini bergiat aktif dalam bidang penulisan novel, blog dan buku panduan penternakan. Mula mengenal bilik darjah di Sekolah Kebangsaan Dato’ Wan Kemara, Changlun dan Sekolah Menengah Kebangsaan Changlun hingga tingkatan 3.

Berhijrah mengenal makna asrama di Sekolah Menengah Sains Tuanku Syed Putra, Perlis. Menerima amanah jadi pengawas yang perlu diawas dan Ahli Majlis Kepimpinan Pelajar yang tak suka dipimpin…

Menyambung tinta di UiTM Arau (2001) sebagai budak mechy (gelaran utk pelajar Kej Mekanikal)..menerima nama baru tak rasmi sebagai SHAWN….shawnbudakmechy!

S.H.A.W.N. sub hunter against women nation…:-)

Bertukar minat kepada bidang pengurusan hotel dan pelancongan di UiTM Shah Alam (2004). Dapat Ijazah Kelas Pertama, tapi apa maknanya? Tetap kena cari kerja jugak…jangan berlagak tunggu kerja datang merangkak….

6 bulan kerja jadi CSR (Customer Service Representative) jawab call kat streamyx centre…hari2 kena sound dengan customer..huhu…Ambil keputusan mengembara ke India, Pakistan dan Bangla mencari ketenangan jiwa…nasib baik tak tersangkut minah kat sana.

Sekarang, sedang berkhidmat di Sekolah Agama At-Toyyibah, Changlun, Kedah sebagai guru akademik.

Target dalam masa terdekat atau akan datang, dikenali sebagai PENULIS sama ada buku fiksyen atau bukan fiksyen

Emel: shawnbudakmechy@yahoo.co.uk

Facebook: Khairy Tajudin

 

rambut panjang

 

diploma1

34 thoughts on “Biografi Penulis

  1. askum bro,,,saya amat berminat dgn ternakan mcm abg,,dulu saya ada beli benih ayam piru..tapi mati..skrg saya ternak ayam kg..apa nasiahat abg dkt saya,,,,

  2. ayam piru ni memang manja sket..tak lasak mcm ayam kampung…kalu taknak rugi besar,beli anak yang dh besar…dlm 15 hari ke atas..mahal sket xpe….pastu pasang lampu kt dia..24 hours pun xpe…rugi letrik sket apa salahnya…jgn rugi ayam…

    pastu rajin2lah gi pej veterinar mintak ubat ke…pape yg patut…rajin2 kawan dgn penternak…korek rahsia kejayaan mereka…kalu boleh belajar ngan depa.

    • saya ada jugak fikir nak buat sistem pawah..tapi belum plan nak bg dividen camne…yg terfikir nak bagi orang bela…pastu dah besar boleh jual untung bahagi dua…apa pendapat korang?

      • stuju seksangat.. dh lma mnat ni. dok kt pkan ni pn xdk life la.. g pg blik ptg.. dpt gji settle htg.. sya ada tnah.. xda la luas sgt kt jeniang a.k.a sik.. cma mdal je jd isu skrg.. skrg mnetap kt bkit mertajam.. I.ALLAH penghujung sept. ni packing brg blik kG.. ni no sya… 012-402 6040 tajudin alI.

  3. salm khairi… sya memang berminat nak ternak ayam dan sbg permulaan saiz reban 12kaki x 12 kaki dan pagar 140fx 20f dah pun siap dibina pada 28/12/2009 skrg dah bebelah bg nak masuk ayam kg atau ayam mutiara pada mulu nak bela ayam kg tp bila dah baca blog awk tringin lak nak bela ayam mutiara.en khairi boleh tolong bg pndpt …dan kalau sy minat ayam mutirara boleh ke sy dapatkan anak dp en.

    • lebih baik mula dgn ayam kampung dulu sebab sekarang ni bukan musim ayam mutiara bertelur…mungkin kena tggu 3-4 bulan lagi…kalu bela ayam kampung sekarang, 3-4 bulan dh bleh jual…

      kalu ada stok nnti sy boleh bekalkan….tinggalkn no hp anda ke no 019-4702839

  4. salam..en khairi..congrats sbb anda merupakan usahawan muda yang berjaya buka minda golongn muda untuk berkecimpung dlm bidang penternakan.saya sgt sokong usaha anda.actually saya juga amat berminat dalam bidang penternakan ayam piru/belanda.saya juga kini sedang buat paperwork utk dptkn modal tambahan dpd investor.boleh sy tau brpa anggaran modal utk memulakan penternakan ayam belanda dengan mmbela 1000ekor, termasuk makanan dan reban? apa pendapat en khairi jka saya dptkn modal tmbhan dpd investor utk memjukn lg ternakan sya?

    • nasihat saya..mulakan sikit-sikit dulu..dengan duit sendiri…RM 1000 – 5000 pn dah boleh mula…kalau xda pengalaman dan tak tau risiko, jgn cari pasal dgn investor, takut xleh pegang amanah…nnt projek ke mana…apa ke mana….kami mula ternak ayam ni dengan 2,3 ekor je…kalau ayam kampung bolehla bela 1000 ekor…

  5. salam en. khairi,
    saya memiliki tanah di changlun dan merancang untuk membuat ternakan ayam kampung. dengan modal RM5000, berapa banyak ekor ayam dapat saya ternak sebagai permulaan? bagaimana dengan prospek pemasaran ayam kampung ini? adakah permintaan sentiasa tinggi di pasaran? 019-5966774

  6. saya berminat nak jd usahawan unggas mcm cgu tp tk tau nk mulakan boleh bg contoh tk?skrg ada pelihara ayam laga permintaan dr kwn2 kenalan boleh tahan mcm pisang panas.masalah yg timbul ialah kedatangan pemangsa yg byk cntoh monyet,anjing n biawak boleh tlg bg idea tk nk hapuskn pemangsa..

  7. Minat arr ngn cerita shawn ni…sy pun bakal penternak aym kampung…sekarang tgh buat secara kecil-kecilan..hari2 duk baiki reban ayam jer…ada jer yg rosak..tp menda 2 semua bg kite penuhkan masa lapang..insyaAllah,klu ada rezki,sy nk jd mcm abg shawn ni..harap2 pah ni sy akan dpt byk info dr web shawn agro farm ni..

  8. salam, bro, saya jugak baru duk menternak ayam tuk sy di kodiang..tadak la byk mana sgt..tapi duk plan nak membesarkan lagi..tapi tadi cam ada yang nak start kena hawaq dah..hhoohho;;jiran sebelah ni abes dah ayam dia kena ND nih..minta tunjuk ajjar!:D anyway, nih website saya:

    http://www.shizukanastudio.com/blog

    facebook juga saya sudah add..tukwan sy kata kalau ayam kena hawaq bagi mkn beras ngn campor kunyit..

  9. hmm..dah 5 ekoq mati..dah buat macam2..dah bagi mkn kunyit dengan beras, abah bagi mkn panadol, dah bagi mkn bawang besar + bawang putih campur dengan dedak. ada yang dah okay..ada gak yg dah kritikal tu mati jugak..wuwu..tapi ayam jantan cam dah jadi tak berapa betul plak..dia g duk dlm bakul mengeram ayam betina:O hooho

  10. akum..
    ape khabar..
    sy just nk taye..abg gune inkubator sbagai alat utk mengeram kn?blh tk citekn sedikit ttg inkubator yg abg gune..ada masalah tk sewaktu menggunakanye..sy ingin wat final year projek ttg inkubator..so perlukan sedikit maklumat…tima kasih

  11. adakah tuan ada jual ayam piru.sy cadang ng cari sepasang ayam piru itam.sy tinggal kat petaling jaya tapi kg kat kedah tak jauh dari gunung keriang.berapa arga sepasang yg dh besar skit.leh reply ke email sy.
    tkasih

  12. Asalamualaikum. Nak tanya, kat mana bolih vaksin utk penyakit sampah bagi ayam. Dah pergi ab haiwan, mereka kata tak de ubat? betul ke? cuma bagi ubat stress je….tolong bagi nasihat.

    • sebenarnya jabatan veterinar ada menjual ND vaksin untuk mengelakkan penyakit sampar. Perlu diberi seawal umur sebulan dan bukannya selepas terkena sampar. jika jab veterinar tu x jual, boleh beli kat pej veterinar lain atau ke farmasi haiwan.

  13. Salam,
    saya ingat nak mulakan penternakan ayam piru dlm 50 ekor,sekarang ni ada stok tak.Klu ada masa saya nak melawat ladang shawn boleh?

  14. Sy pun jadi cikgu dah lama.Dulu masa tinggal di Taman takda peluang nak bela sama ada ayam kg@ apa2 ternakan pun.Ni bila dah ada buat di kawasan kg ingat nak kembalikan hobi lama sebelum jadi guru.Ingat nak order @ pergi sendiri jumpa shawn.Agak2 berapa harga sepasang ayam sabung yg dijual?

  15. Salam bro,
    sy sgt berminat dlm bidang keusahawanan terutamanya dlm bidang penternakan dan pertanian…. tapi saya xde apa2 ilmu pon dlm bidang tu… tanah pon xde, macam mana nak memulakan nya ye?
    mintak sangat sgt pandangan dan nasihat dari bro…

    just sedikit info about me:
    saya penganggur y berjaya, lulusan degree y xde kaitan pon dgn pertanian/penternakan, berminat memulakan perniagaan, xde family background y seorg petani/penternak, tanah sekangkang kera pon xde.

    TQ T_T

    • salam…minat tuan sangat bagus..
      nasihat saya, tuan mulalah skit dulu..
      tuan cuba beli inkubator dan telur ayam,
      kemudian tetaskan,
      kemudian, jual anak ayam tu..
      atau bela sampai besar..
      kalau tak paham, bleh emel saya
      khairitajudin@gmail.com

      senang je kan?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s