Gulai Rebung Ayam Piru

 

Penyediaan bahan-bahan

(saiz hidangan 5-6 orang)

 

1. Daging ayam piru yang telah dipotong kecil.

2. Rebung yang telah direbus hingga lembut.

3. Rempah gulai daging ( 3 bungkus x 25g )

4. Bawang merah ( 6 biji )

5. Bawang putih ( 5 ulas )

6. Bawang besar ( 3 biji )

7. Kulit kayu manis

8. Bunga lawang

9. Kerisik

10. Santan

11. Garam

 

Cara memasak:

 

1. Rebus rebung hingga empuk

2.Tumis bawang putih,bawang merah, daun kari, kulit kayu manis dan bunga lawang

3. Masukkan rempah gulai daging bersama kerisik yang telah digaul.

4. Blend bawang besar dan putih dan masukkan ke dalam gulai tadi.

5.Masukkan daging ayam piru dan biarkan di dalam kuali sehingga empuk.

6.Masukkan rebung yang telah direbus

7.Masukkan santan.

8.Sudahi dengan memasukkan garam secukup rasa.
SELAMAT MENJAMU SELERA!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s