Mengenali Spesis Ayam Piru a.k.a. Turkey a.k.a. Belanda

Melalui maklumat yang saya cari, telah saya temui beberapa spesis ayam piru/turkey/belanda yang dapat kita kongsi bersama. Secara asasnya baka, jenis dan spesis ayam ini dikategorikan berbeza-beza mengikut warna bulunya. Memadailah gambar sebagai cara untuk mengenal…:-)

White Turkey

White Turkey

Anak White Turkey

Anak White Turkey

Black Spanish Turkey

Black Spanish Turkey

Anak Black Spanish Turkey

Anak Black Spanish Turkey

Blue Slate Turkey

Blue Slate Turkey

Anak Blue Slate Turkey

Anak Blue Slate Turkey

Bourbon Red Turkey

Bourbon Red Turkey

Anak Bourbon Red Turkey

Anak Bourbon Red Turkey

Bronze Turkey

Bronze Turkey

Anak Bronze Turkey

Anak Bronze Turkey

Narragannett Turkey

Narragansett Turkey

Anak Narragansett Turkey

Anak Narragansett Turkey

Royal Palm Turkey

Royal Palm Turkey

Anak Royal Palm Turkey

Anak Royal Palm Turkey

Chocolate Turkey

Chocolate Turkey

15 thoughts on “Mengenali Spesis Ayam Piru a.k.a. Turkey a.k.a. Belanda

  1. spesis apa yang sesuai untuk ternakan kat malaysia. ayam turkey ni bela kena ikut iklim atau cuaca setempat ka? komen sikit =)

    • biasa kat malaysia paling famous org bela spesis black spain,royal palm dan kampung…ayam ni boleh hidup kat malaysia…

  2. agak2 berapa ek kos setahun untuk makanan ayam belanda ni…lgpun dia kan kuat mkn…n sslalunya apa mknan yg penternak selalu bg kat ayam ni?

    • kalau nak harapkan dedak semata2..memang tinggi lah…so,kena kreatif cari makanan tambahan yang percuma…cuba refer kat posting lain pasal ayam ni…dah cerita dah….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s