Adakah Ayam Kampung Layak Jadi Ayam Organik?

Hari tu saya pergi kursus ternakan anjuran JPV Kedah di Merbok, seorang pegawai veterinar tu cakap, ramai orang tertipu dengan istilah “ayam organik”. Dia kata, orang ramai hanya faham yang ayam organik ialah ayam yang hanya makan makanan yang dirumus khas dari sumber-sumber organik. Katanya, istilah ayam organik yang sebenar mesti mempunyai 3 syarat utama:

1- Ayam tersebut mestilah dari ibu dan bapa yang juga jenis organik.

2-Tidak menggunakan bahan-bahan kimia dalam makanan & rawatan, harus gunakan bahan-bahan organik saja. Kalau ayam tu diberi makan dedak yang macam kita beli kat kedai tu, maka confirm ayam tu dah tak jadi organik.

3- Ayam-ayam tersebut hendaklah bebas dan menggunakan 60% daripada aktiviti hariannya untuk bergerak. Maknanya kalu kita hadkan pergerakannya macam ayam daging yang hanya makan & tidur je, tak jadi organiklah.

Itu hanya pendapat beliau dari apa yang dia belajar. Kami bertanya, adakah ayam kampung boleh dipanggil ayam organik? Ayam kampung yang dibela oleh kebanyakan orang tak makan dedak kimia, cari makan sendiri, suka berjalan-jalan rata-rata ceruk. Beliau cuma jawab, ayam kampung tu hampir-hampir organik!  Adakah pembaca setuju dengan pendapat beliau?

Tak kisahlah apa label nak bagi pun, yang penting ayam kampung ialah sumber daging terbaik.

Menurut sebuah buku yang saya baca, ayam kampung ialah ayam -ayam tempatan yang tersebar di wilayah Malaysia (mungkin seluruh nusantara) seperti ayam kedu, ayam nunukan atau ayam pelung. Dalam Bahasa Inggeris, ayam kampung diterjemahkan sebagai “kampung chicken” bukan “buras chicken”.

Penerangan dalam Wikipedia pula adalah seperti berikut:

Ayam kampung adalah istilah yang diberikan kepada ayam yang dipelihara secara lepas atau bebas. Kebiasaanya ayam ini dipelihara di kawasan luar bandar atau di kawasan perkampungan. Nama saintifik bagi ayam kampung ini ialah Gallus domesticus adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) manakala di sebelah Negara Barat mereka memanggilnya dengan gelaran ayam ternak lepas (free range chicken) atau ayam organik (organic chicken).

Asal-usul Ayam Kampung

Pada asalnya ayam kampung ini telah lama diternak di Malaysia dan negara-negara dunia ketiga lain. Dengan kemasukan pedagang-pedagang luar suatu masa dahulu khususnya pedagang dari Negara China ini yang membawa baka ayam yang dinamakan Canton telah dikacukkan dengan ayam di sini maka lahirlah generasi kedua ayam kampung ini. Pada zaman penjajahan Inggeris di tanah Melayu pula mereka membawa baka dari negara Eropah maka dikacukkan dengan ayam-ayam yang terdapat di sini. Sejak itu lahirlah berbagai gelaran ayam kampung seperti ayam botak, ayam bulu balik, ayam selasih, ayam janggut, ayam laga atau ayam sabung, ayam togel, ayam katik atau ayam Jepun dan bermacam-macam lagi gelaran mengikut tempat dan loghat.

Ciri-ciri Ayam Kampung

Ayam kampung dipelihara di kawasan perkampungan luar bandar dan ada sesetengah penternak menyediakan reban untuk ayam kampung ini tidur pada waktu malamnya. Jika penternak yang tidak menyediakan reban ayam, ayam-ayam kampung ini akan tidur di atas pokok yang renek bagi mengelak dari diserang oleh musang pada waktu malam.

Ayam kampung ini mestilah mempunyai peluang untuk bergerak aktif tanpa perlu dikurung pada waktu siang hari dan pandai mencari makanan tambahan seperti serangga kecil, ulat, belalang dan cacing serta bahan daripada tumbuhan seperti bijirin, buah dan dedaun termasuk dari spesies tumbuhan herba. Kebiasaanya penternak ayam kampung ini akan memberi makanan berupa sisa makanan, lebihan nasi, dedak, jagung, ubi dan sebagainya pada waktu sebelah pagi sebelum ayam-ayam ini berkeliaran mencari makanannya sendiri.

Ayam-ayam kampung ini begitu aktif bergerak dan pergerakan otot yang aktif serta pengambilan makanan berunsur organik menghasilkan daging yang lazat dan berkhasiat tinggi. Ciri-ciri daging yang enak dan berprotein tinggi tanpa kolesterol ini menyebabkan harga ayam kampung di pasaran adalah tinggi berbanding dengan harga ayam daging komersil. Daging ayam kampung ini juga agak liat, pejal dan manis berbanding dengan ayam daging komersil yang dijual di pasaran.

Selaian itu baka ayam kampung ini mempunyai bulu tipis, lebih berat, kaki besar dan panjang, kulit berwarna kuning atau kemerahan-merahan. Ayam kampung KH-B1 diternak secara separa bebas dengan makanan komersil dan makanan berasaskan padi sebagai makanan utama. Ekstrak bawang putih, halia dan gula merah sebagai antibiotik juga rumput napier sebagai penyedap rasa dagingnya. Semburan BIO-TEC dilakukan secara berkala untuk menghapuskan bau yang tidak menyenangkan dan menghapuskan lalat juga sebagai minuman kesihatan kepada ayam. Berat ayam KH-B1 untuk dipasarkan ialah: Betina 1.7kg – 1.9kg, Jantan 2kg – 2.5kg.

Penetasan dan Pembiakan

Telur ayam kampung ini diperolehi dari ayam kampung yang menetas di dalam reban ayam atau di merata tempat yang dikira selamat dari sebarang gangguan haiwan lain. Musuh utama ketika ayam kampung ini bertelur ialah biawak, ular, dan sebagainya yang cuba memakan telur-telur ayam kampung ini. Telur ini memakan masa sehingga 21 hari untuk menetas.

Musuh utama bagi anak-anak ayam kampung yang baru menetas ini ialah pada waktu siang ianya sering diganggu oleh burung helang, kucing dan burung berilau, manakala sebelah malamnya ia sering diganggu oleh musang dan burung hantu. Kejayaan ternakan ayam kampung ini bergantung kepada baka yang berkualiti, makanan, pengurusan dan persekitaran yang baik.

Ayam kampung ini melibatkan perkahwinan secara tabie atau semulajadi iaitu 1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam betina dan kebiasaan ibu ayam kampung ini boleh mengeram sehingga 15 biji telur dalam jangkamasa 21 hari.

Keistimewaan Ayam Kampung

 • Ayam kampung mempunyai harga yang tinggi di pasaran.
 • Ayam kampung ini boleh dibiakkan atau diternak sepanjang tahun.
 • Dagingnya pejal, manis dan berprotein tinggi.
 • Ia juga boleh dipelihara secara bebas pada waktu siang tanpa perlu dikawal.
 • Sisa-sisa makanan di rumah boleh diberikan dan dijadikan makanan ayam.
 • Ibu ayam kampung ini dapat menetaskan telur dengan sendirinya.
 • Ibu ayam kampung ini boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca sejuk, hujan dan gangguan musuh.
 • Advertisements

  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s