Adakah Penternakan Ayam Piru Berpotensi?

ayam piru

Sebelum ini saya tidak mengetahui sangat tentang ayam piru. Saya tak tahu pun yang ayam piru itu adalah ayam belanda atau ayam turkey. Tetapi sewaktu saya bekerja di sebuah restoran “western food” dulu, saya terdedah dengan daging ayam turkey yang diimport. Pada masa tu, ada isu tentang ayam turkey yang diimport tidak mempunyai sijil halal dan pengumuman itu disiarkan di media massa. hah?!!! Tersentak saya seketika.

Sewaktu saya membelek-belek internet tentang penternakan unggas, saya terus tertarik untuk memiliki ayam piru sendiri. Nak tahu kenapa saya minat dengan ayam piru? Sebab ia berpotensi tinggi:-) dan mampu menjadi asbab kepada rezeki…..

Aku dengar citer ayam piru dewasa boleh menjangkau berat 15-30 pounds (aku taktau berapa kg) seekor,tapi Abg Hashim otai Kubang Menerong bagitau aku baka Spain dia punya berat 12 kg…kalau sekilo jual rm20 time raya deepavali & krismas maka seekor berharga 12kg x rm20 = rm240 seekor.

anak ayam piru baru menetas

Anak ayam baru menetas pulak dah berharga rm8 – rm15. Tu baru menetas tu mak ngah oi! Kalau dah berminggu-minggu, hah…..lu pikirla sendiri..

Buat Duit dengan Penternakan Unggas Harga RM 30. Cara pembelian: 1. Bank-in ke akaun CIMB (1205-1405-8845-24) – Mohd Khairi Tajudin 2. Nyatakan nomb0r rujukan pembayaran menerusi emel ke khairitajudin.gmail.com 3. E-book akan dihantar dalam masa 24 jam selepas pengesahan pembayaran dibuat. BERITA BAIK! Dapatkan e-book bonus “Catatan Pengalaman Menternak Unggas” percuma dengan pembelian e-book di atas!

Buat Duit dengan Penternakan Unggas
Harga RM 30.
Cara pembelian:
1. Bank-in ke akaun CIMB (1205-1405-8845-24) – Mohd Khairi Tajudin
2. Nyatakan nomb0r rujukan pembayaran menerusi emel ke khairitajudin.gmail.com
3. E-book akan dihantar dalam masa 24 jam selepas pengesahan pembayaran dibuat.
BERITA BAIK! Dapatkan e-book bonus “Catatan Pengalaman Menternak Unggas” percuma dengan pembelian e-book di atas!

19 thoughts on “Adakah Penternakan Ayam Piru Berpotensi?

    • terpulang kpd anda untuk menentukan modal anda sendiri..kalu beli anak ayam, harga antara rm 8 – rm 15..kalau beli ayam dewasa sepasang antara rm 150 – rm 300…ikut berat sekilo rm 20 /kg…so,terpulanglah pada anda utk pilih mana yg lebih jimat…

      itu belum masuk kos reban,makanan etc…

      di peringkat permulaan ni, kalau anda rm 500 – rm 1000, dah cukup utk memulakan penternakan ni…

      kami di shawnagrofarm sedia membantu membekalkan benih ayam…:-)

  1. salam bro..
    ada ke ayam belanda berat 15-30 kilo? huh kalau breed broiler untuk turkey mat saleh.. kat ladang bro ada kot.. tudah berat budak darjah 4 tu..

  2. jgn silap tgk kalau mat saleh guna LB atau pound bukannya kilo.. satu lb bersamaan dengan 0.6 kilo.. kalau sekor 30 kilo runtuhlah reban ayam broo.. sapa nak beli kalau harga cam tu baik beli kambing.. nie pernah bela ke tak pernah?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s