Mengenali Ayam Kampung Ori, Ayam Hutan dan Ayam Sabung

Ramai daripada kita masih keliru untuk menentukan mana satu ayam kampung ori dan tak ori sebab banyak ayam yang dah ada kat negara kita ni telah pun bercampur-campur keturunannya dan bakanya hingga sukar untuk menentukan keasliannya…so…kat bawah ni saya tampilkan beberapa gambar yang sedikit sebanyak dapat menerangkan serba sedikit tentang perbezaan antara jenis-jenis ayam di atas.

ayam kampung ori

lihatlah gambar di atas. Antara ciri-ciri utama pada ayam kampung ori ialah:

  • balung bersisir
  • tubuh badan yang sedang
  • kaki yang sederhana
  • bentuk badan macam motosikal TZM

Ayam ni banyak terdapat di Malaysia dan asalnya pun memang dari nusantara ini.

lihat pula gambar di bawah:

jalak lenteng

ayam sabung / ayam laga / ayam siam / ayam bangkok

Antara ciri-ciri utama yang kita perhatikan ialah:

  • leher jinjang
  • kaki panjang dan bersisik kemas
  • berbalung batu
  • kacak dan hensem
  • bentuk badan macam motosikal VIRAGO

Ayam ni berasal dari Siam, tengoklah pada namanya.

Sekarang kita tengok pulak ayam ni:

ayam hutan

ayam hutan telinga putih

Apa yang anda nampak pada ayam hutan di atas?

  • telinga putih
  • badan bersaiz kecil macam motor kapcai
  • balung lebih besar daripada ayam jenis lain

Ayam ni berasal dari hutan rimba. Tengok nama la beb!

Apa akan jadi jika ayam kampung dikacukkan dengan ayam hutan?

ayam hutan kacuk ayam kampung…beginilah jadinya..

___________

Buat Duit dengan Penternakan Unggas Harga RM 30. Cara pembelian: 1. Bank-in ke akaun CIMB (1205-1405-8845-24) – Mohd Khairi Tajudin 2. Nyatakan nomb0r rujukan pembayaran menerusi emel ke khairitajudin.gmail.com 3. E-book akan dihantar dalam masa 24 jam selepas pengesahan pembayaran dibuat. BERITA BAIK! Dapatkan e-book bonus “Catatan Pengalaman Menternak Unggas” percuma dengan pembelian e-book di atas!

Buat Duit dengan Penternakan Unggas
Harga RM 30.
Cara pembelian:
1. Bank-in ke akaun CIMB (1205-1405-8845-24) – Mohd Khairi Tajudin
2. Nyatakan nomb0r rujukan pembayaran menerusi emel ke khairitajudin.gmail.com
3. E-book akan dihantar dalam masa 24 jam selepas pengesahan pembayaran dibuat.
BERITA BAIK! Dapatkan e-book bonus “Catatan Pengalaman Menternak Unggas” percuma dengan pembelian e-book di atas!

 

About these ads

74 thoughts on “Mengenali Ayam Kampung Ori, Ayam Hutan dan Ayam Sabung

  1. shawn/hayyrie : hang ada bela ayam hutan ka.aku nak cari sepasang .kalu ada harga berapa ?.hang ada sebut ,ambil ayamm mutiara kat rumah cik gu mat kuala ketil, tang mana rumah dia .aku nak pi

  2. timakasih Cikgu Hairi/Shawn, maaf la,agak kasaq sikit cakap aku-hang. kalau sempat boleh pi tengok ayam hutan yg nak jual tu. tapi kalu ada org lain mai dulu ,cik gu bagi kat depa la.sapa cepat dia dapat.tq-selamat maju jaya cik gu

  3. Assalamualaikum W.B.R.K.T dan selamat sejahtera…. di sini ada offer baru…

    stock anak ayam kampung dah ada… boleh order dah sekarang…:)

    a) Anak ayam kampung (DOC) = RM 1.95 SAHAJA / seekor
    (Kuantiti stock: 1000 – 1500 ekor)

    b) Anak ayam kampung kacuk (ayam kacuk) (DOC) = RM 1.95 SAHAJA / seekor
    (kuantiti stock: Nak order berapa banyak pun boleh)

    Penghantaran = boleh dirundingkan (PAHANG, TERENGGANU, SELANGOR)

    P/S: sila order 2 minggu awal dari tarikh dikehendaki untuk pihak kami memeriksa stock…

    Haniff (017-8113275)

    hanifftajudin86@yahoo.com

    Cara pembayaran:

    Tempahan dikenakan deposit 50%
    Terima anak ayam = lebihan 50%

  4. ayam sume tu leh jadi killer ke.. aku syok jugak nak join cite hal jaguh ni.. aku peminat jugak, dah masuk hutan..syok dia fight

  5. Pak ak suka hobbynya ayam, tp ak gk bisa nentuin apa nama ayam saya itu sesuai dengan warna bulunya?????
    apa bibit ayan berwarna dasar hitam bisa berubah kelak umur 8 bulan menjadi ayam wiring????

  6. ayam bangkok??? siam??? nama nya saigon…
    ayam kpg orait gulai ayam redang nenas..
    ayam hutan itu jenis 1 jak kau bg tau…. ada 2 jenis lagi…. kau tak mau upload pict?
    ada jenis hijau/merah dan hitam…
    satu lagi ada jenis mcam merak.. bulu cantik… jgn dibawa laga nanti semuA org ikut ayam kamu…..boleh main 50000…
    saya loki penggemar dan pencari ayam baka yg bagus….
    o138082296….

  7. woi kome nak beli tak ayam serama sekor 15 ayam sabung sekor 20 ayam hutan sekor 10 ayam kampung sekor 10……..burung pun merak pun ada anak sekor 250 ibu 500 sekor bapak 800 sekor….(jualan akhir tahun)

  8. salam sye igat nk bela ayam kampung ori tp kt tmpt sye nie kbyakkannyer ayam kampung kacukn la…kt mner snang nk cri aym kampung ori yer
    ad saper2 leh tlg??
    lau ad nie no sye
    saini(kuantan)
    013-4619019

  9. Aq ade tmpat baek punyer aym hutan bnyk giler sape nk aq tnjukn kt jb…nk roger2 aq nber aq kt ats nie…aq dh try psang racik dpt tpi tngal kaki jerk kne mkn biawak…tmpat nie memang baek punyer…aritu aq nmpk spasang…telinga die putih pekat..aq pnah dngar jgk bdk2 nie ckp kt situ ade ayam hutan putih…dorang panggîl si putih tpi x de swong pon dpt tngakp…memang cntik korang cbe search
    kt internet wrne die putih mas2…die pnyèr taji pnjang pisau lipat…memang terbaek…

  10. sesiapa ada nak jual pikat ayam,muda pun tak pe,hubungi 0199964285,patut2 sen lah,baru nak blajar mikat,racik pun blum siap lagi

  11. saya nak cari baka ayam sabung…saya nak telur je bab senang nak bawa balik sabah….klu ada pembekal ni no hp saya 0143792329

  12. aku nk beli ank ayam hutan ori sepasang cukup la. yang penting original hutan…baru nk belajar ni…harge patut2 la…..aku duk area shah alam

  13. ayam-ayam pikat untuk di jual. Harga boleh runding, Kacuk, Selapis dan Tulen. 0129190596 (SMS dulu bro) Lokasi Telok Panglima Garang. Nak puas hati datang sendiri tengok kemudia kita deal….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s